Πρόστιμα 1,3 δισ. για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις "βόμβα" στον προϋπολογισμό

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα τρύπα στον προϋπολογισμό ανοίγει το πρόστιμο ύψους 343,7 εκατ. ευρώ που αναμένεται να επιβάλλει η Κομισιόν στη χώρα μας, για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο 2004-2007.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το εν λόγω ποσό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τους επόμενους μήνες τα πρόστιμα ενδέχεται να ανέλθουν στο 1,3 δις. ευρώ, τινάζοντας το έλλειμμα στον αέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν ζητά πίσω παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν στους αγρότες επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για το «πακέτο» Χατζηγάκη ύψους 500 εκατ. ευρώ, πλήθος εκπρόθεσµων πληρωµών, πολλές από τις οποίες υπερέβαιναν το όριο πληρωµών των κοινοτικών επιδοτήσεων και μεγάλο µέρος των αποζηµιώσεων που έδινε χωρίς έγκριση ο ΕΛΓΑ.

Το δικαιολογητικό της Κομισιόν πίσω από το πρόστιμο των 343,7 εκατ. είναι η κακή εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το πρόστιµο που θα ανακοινωθεί αύριο δεν επιδέχεται έφεση και θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου.

Η κυβέρνηση πιθανότατα θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον πρόστιμα ύψους 620 εκατ. ευρώ, αλλά και να επιστρέψει 270 εκατ. παράνομων επιδοτήσεων που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στους αγρότες της Πελοποννήσου και της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Πηγή i-live news

Σχόλια