Ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο του Economist

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο 2ο συνέδριο του Economist για την αειφόρο ανάπτυξη, με κεντρικό θέμα την πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη (The green agenda after Copenhagen), μίλησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης αρχικά αναφέρθηκε στην αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, που διεξήχθει το Δεκέμβριο του 2009.

«Είναι δύσκολο για μένα προσωπικά να ξεχάσω την απογοήτευσή μου μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009. Με μερικούς από σας είμαστε μαζί στην Κοπεγχάγη.

Μετά από συνομιλίες και συζητήσεις μεγάλης διάρκειας, η ανθρωπότητα γενικά ήλπιζε για το καλύτερο. Δυστυχώς, στο τέλος απογοητεύτηκε από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή, μια συμφωνία που θίγει γενικά ζητήματα, μια συμφωνία που έχει έκταση τριών σελίδων μόνο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ανασύνθεσης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, με βάση το μοντέλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τονίζοντας ότι αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση του 21ου αιώνα.

«Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο εφοδιασμός μας με πρωτογενή ενέργεια, εξαρτάται κατά 80% από ορυκτά καύσιμα.

Η οικονομική μεγέθυνση και η ευημερία βασίστηκαν στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και το αέριο, αυτό όμως μας έχει καταστήσει τρωτούς σε διαταραχές ενεργειακού εφοδιασμού από το εξωτερικό της ΕΕ, τρωτούς στη μεταβλητότητα των ενεργειακών τιμών και βεβαίως τρωτούς στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί στους τρεις στόχους 20-20-20 μέχρι το 2020».

«Αν επιτευχθούν οι βασικοί ενεργειακοί μας στόχοι ως Ευρώπη, θα εξοικονομούμε κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ από χρήματα που πληρώνουμε για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στη νέα ευρωπαϊκή  πρωτοβουλία περί «έξυπνων πόλεων-smart cities».

«Ουσιαστικά για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε ως Ευρώπη να στηρίξουμε ολιστικές παρεμβάσεις στους τρεις μεγάλους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας, στα μεγάλα πολεοδομικά μας συγκροτήματα.

Δηλαδή, εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό-αρχιτεκτονικό τομέα, εξοικονόμηση ενέργειας και βέλτιστη χρήση των ενεργειακών μας δικτύων και εξοικονόμηση ενέργειας δηλαδή βιώσιμη αειφόρος αστική κινητικότητα στα συγκοινωνιακά μας δίκτυα».

Ακόμη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και συγκεκριμένα τόνισε:

«Το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης έχει μπει σε οριζόντια προτεραιότητα όλων των επιμέρους τομεακών πολιτικών, διατρέχει οριζόντια τις πολιτικές όλων των Υπουργείων και ασφαλώς δεν περιορίζεται στις δράσεις του νεοϊδρυθέντος Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Και το δημοφιλέστερο πιο γνωστό πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» με έναν συνολικό προϋπολογισμό ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αφορά 100 χιλιάδες περίπου σπίτια και εκτιμούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έως και 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Επίσης, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα  παγκόσμιο Πράσινο Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, αλλά επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ, κατά την ολοκλήρωση διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, η οποία είχε ως κεντρικό μήνυμα «η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη».

Χορηγοί του Συνεδρίου είναι : ΔΕΠΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΔΕΗ, POLYECO, POSITIVE ENERGY και η Eurobank

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια