Αστακός: δεν επενδύει το Κατάρ

0
153

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ναυάγησε η μεγάλη επένδυση ύψους 3,5 δις ευρώ του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 1.010 MW, καθώς από το έργο αποχώρησαν οι δύο εταιρείες του Εμιράτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν επηρεάζει τις άλλες συμφωνίες με το Κατάρ, μεταξύ των οποίων και τη διακρατική που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη για τις επενδύσεις των 5,5 δις ευρώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το γραφείο έφτασε το βράδυ της Δευτέρας επιστολή από τον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Στην εν λόγω επιστολή, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη ότι από την κοινοπραξία που είχε συσταθεί για το project, αποχώρησαν οι εταιρείες Qatar Petroleum International και Qatar Electricity Water Company, καθώς έκριναν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Επρόκειτο για την απάντηση σε επιστολή του κ. Κουβέλη σχετικά με τις ενέργειες από ελληνικής πλευράς για την προώθηση της επένδυσης, μεταξύ των οποίων τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την άδεια παραγωγής, την κοινή υπουργική απόφαση, την έγκριση από το τοπικό νομαρχιακό συμβούλιο κ.λπ.

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επένδυση στον Αστακό «έχει χαλάσει» από σοβαρά προβλήματα εντός της κοινοπραξίας που θα κατασκεύαζε το έργο.

Η απόσυρση των QPI και QEWC οφείλεται και σε εσωτερικά προβλήματα στην κοινοπραξία, μεταξύ των οποίων σοβαρές διαφωνίες για την τιμή προμήθειας του LPG, του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, που θα τροφοδοτούσε τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, υπήρχαν πληροφορίες για σοβαρή εμπλοκή και από ελληνικής πλευράς, καθώς το έργο είχε προκαλέσει περιβαλλοντικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεν είχε εκδώσει την άδεια παραγωγής, για την οποία είχε ζητήσει συμπληρωματικές διευκρινίσεις από την κοινοπαραξία.

Το LPG είναι πιο εκρηκτικό από το φυσικό αέριο και στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο του Κατάρ προέβλεπε και την κατασκευή τερματικού LPG για την τροφοδοσία της μονάδας, το 70% της παραγωγής της οποίας προοριζόταν για εξαγωγή στην Ιταλία και το υπόλοιπο για εγχώρια κατανάλωση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια