Στην Ελλάδα το «Solar Wave»

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα ελληνικά νερά ταξιδεύει από τις αρχές Οκτωβρίου το καταμαράν Solar Wave, το μοναδικό σκάφος παγκοσμίως που κινείται αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου, χωρίς εκπομπή ρύπων.

Με μοναδικό πλήρωμα το ζευγάρι Γερμανών ιστιοπλόων Michael Köhler και Heike Patzelt, το Solar Wave ξεκίνησε το ταξίδι του στις αρχές Απριλίου 2010 από τη Βόννη, διέσχισε το Ρήνο και το Δούναβη, βγήκε στη Μαύρη Θάλασσα και έπλευσε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με στόχο να αποδείξουν ότι ένα σκάφος μπορεί να διασχίσει τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου μόνο με ηλιακή και αιολική ενέργεια, χωρίς να ρυπαίνει, οι δύο ιστιοπλόοι σκοπεύουν να κάνουν τον γύρο της Γης σε διάστημα δύο ετών πλέοντας κοντά και παράλληλα με τον Ισημερινό.

Μετά τη Μυτιλήνη, πρώτο σταθμό του σκάφους στην Ελλάδα, το Solar Wave βρίσκεται στη Χίο, όπου η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) προγραμματίζει εκπαιδευτικές επισκέψεις στο σκάφος μαθητών-μελών του περιβαλλοντικού προγράμματος Παιδική HELMEPA.

Σκοπός αυτών και άλλων αντίστοιχων επισκέψεων που θα προγραμματιστούν από τη HELMEPA σε άλλους Ελληνικούς σταθμούς του ταξιδίου είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νεότερες γενιές για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα παραμονής του Solar Wave σε μαρίνα-μέλος της HELMEPA στην Αττική για το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να προβληθούν ευρύτερα οι στόχοι της αποστολής και να επωφεληθούν μέσω επισκέψεων στο σκάφος μαθητές, εκπαιδευτικοί και ομάδες νέων που συμμετέχουν στα προγράμματα «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια