Συνάντηση Μπιρμπίλη με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Μαρόκου

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Μαρόκου, Abdellatif Mazouz συναντήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των χωρών τους σε θέματα ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση.

Ήδη επεξεργάζονται και θα υπογράψουν άμεσα Μνημόνιο Συναντίληψης που θα ορίσει το πλαίσιο συνεργασίας στα θέματα αυτά.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν στην Ένωση για τη Μεσόγειο και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ενοποιημένης και διασυνδεόμενης αγοράς ενέργειας για τον ευρύτερο χώρο της ΕΕ και όλων των χωρών της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούν την Πρωτοβουλία για το σχέδιο ηλιακής ενέργειας στη Μεσόγειο (Solar Plan Initiative).

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στη συνεργασία τους στο ελληνο-μαροκινό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2011, με έμφαση -μεταξύ άλλων- στην ενέργεια.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, τα δύο αρμόδια κέντρα για τις ΑΠΕ, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών (ΚΑΠΕ) από την ελληνική πλευρά και το μαροκινό κέντρο για ανανεώσιμη ενέργεια (Moroccan Centre for Renewable Energy), θα συνεργαστούν περαιτέρω στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συμπεριλαμβανόμενης και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια.

Εξέφρασαν από κοινού την άποψη ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή των ΑΠΕ και γενικότερα με την Πράσινη Ανάπτυξη και ότι αυτό αποτελεί μια στρατηγική ενεργειακή πολιτική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια