Ουγγαρία: η τοξική διαρροή υπήρχε από τον Ιούνιο

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το ατύχημα που συνέβη στο εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία, μπορεί να συμβεί σε χιλιάδες βιομηχανικές περιοχές στον κόσμο.

Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο αλουμινίου, ήταν αιτία για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουγγαρία, αφού χιλιάδες κυβικά μέτρα «θανατηφόρας» τοξικής λάσπης διέρρευσαν.

Μέχρι στιγμής 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 1 εκατ. κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης διέρρευσαν από τη δεξαμενή του εργοστασίου, σύμφωνα με το CNN.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που αποδεικνύει ότι υπήρχε διαρροή στη δεξαμενή από τον Ιούνιο.

Αν είχαν ληφθεί τότε τα κατάλληλα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban, ανακοίνωσε τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του εργοστασίου, Zoltan Bakonyi.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Mal RT θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σε ανακοίνωση της, τόνισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο υπεύθυνος εκστρατειών της οργάνωσης για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Bernhard Obermayr, δήλωσε στο CNN ότι «ανησυχούμε παρά πολύ καθώς είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Οι περιοχές που επλήγησαν από την τοξική κόκκινη λάσπη θα αργήσουν να αποκατασταθούν.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήσαμε  έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αρσενικό και υδράργυρο, δύο τοξικά στοιχεία που προκαλούν καρκίνο και προβλήματα στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης που έχει διαρρεύσει, η συνολική ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε 50 τόνους».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια