Μέχρι και 5 τρισεκατομμύρια το κόστος από την απώλεια της βιοποικιλότητας

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με την προειδοποίηση ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της φύσης απειλεί την ανθρωπότητα ξεκίνησε η σύνοδος του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το BBC, η σύνοδος θα διαρκέσει δυο εβδομάδες και στόχος είναι η θέσπιση νέων, αποτελεσματικών στόχων για τη διατήρηση της φύσης.

Οι τελευταίες ελπίδες για τη λήψη μέτρων εναποτίθενται στις νέες οικονομικές μελέτες που δείχνουν ότι η απώλεια των ειδών και των οικοσυστημάτων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, Ryo Matsumoto, τόνισε ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα καταστεί μη αναστρέψιμη αν δεν καταπολεμηθεί το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο Ahmed Djoghlaf, Γενικός Γραμματέας της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) χαρακτήρισε τη σύνοδο στη Ναγκόγια «καθοριστική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2010 δημοσιεύτηκε μια πολύ σημαντική έκθεση, με τίτλο «Global Biodiversity Outlook», η οποία υπογραμμίζει ότι όλοι οι δείκτες για τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους έχουν καθοδική πορεία, παρά τις επιτυχημένες,  σε ορισμένες περιοχές, προσπάθειες.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιδιώκουν στη Ναγκόγια προσχέδιο συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση των σημαντικότερων αιτιών για την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Κεντρικός άξονας της ιδέας είναι η πεποίθηση ότι αν οι κυβερνήσεις κατανοήσουν το οικονομικό κόστος της απώλειας της φύσης, θα υιοθετήσουν νέα οικονομικά μοντέλα που θα επιβραβεύουν την προστασία της φύσης και θα τιμωρούν την υποβάθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο project των Ηνωμένων Εθνών «Οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας» έχει δείξει ότι το κόστος της απώλειας της βιοποικιλότητας ανέρχεται στα 2 με 5 τρισεκατομμύρια τον χρόνο και βαραίνει κυρίως τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια