ΕΕ: σχέδιο 15 δις για την πράσινη ενέργεια

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ευρωπαική Επιτροπή εξετάζει νέο πακέτο για τις ενεργειακές υποδομές ύψους 15 δις ευρώ, που θα αφορά σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων για την μεταφορά της πράσινης ενέργειας και χρηματοδότηση έργων με καινοτόμα εργαλεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», τις εν λόγω δηλώσεις έκανε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, σε συνέδριο για τις ΑΠΕ που διοργάνωσε το ΕΚ στην Κύπρο.

Μεγάλο μέρος του πακέτου σχεδιάζεται να κατευθυνθεί στην αναβάθμιση και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων για τις ΑΠΕ, δεδομένου ότι η μαζική είσοδος της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα δημιουργεί την ανάγκη για ειδικές υποδομές δικτύων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το 2009 το 61% του νέου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στην Ε.Ε., προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το 2008 το μερίδιο των βιοκαυσίμων έφθασε στο 3,5% των καυσίμων μεταφοράς, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων στη θέρμανση και την ψύξη ανήλθε στο 12%.

Ετσι, το συνολικό μερίδιο της ανανέωσιμης ενέργειας στην τελική κατανάλωση αυξήθηκε πάνω από το 10%, ποσοστό όμως που υπολείπεται σε σχέση με τον στόχο του 20% για το 2020.

Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, καθώς και τα κίνητρα που δίδονται εγγυώνται σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2020.

Από εκεί και πέρα, η ΕΕ εκτιμά ότι η ανάπτυξη τους θα μετριαστεί στο 2% μέχρι το 2030.

Γι αυτό το λόγο προτάθηκε να τεθούν από την ΕΕ νέοι δεσμευτικοί στόχοι για την περίοδο από το 2030 και μετά.

Σχόλια