Χάρτες ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων

1
198

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ΙΝΤΑΜΑΡ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, προσφέρει τη δυνατότητα προς όλους να έχουν στη διάθεση τους τους χάρτες της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», στο πλαίσιο του INTAMAP αναπτύχθηκε λογισμικό ανοικτών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό χαρτών ισοπληθών, που απεικονίζουν όχι μόνο την ακριβή θέση ρυπασμένων περιοχών, αλλά και την προέλευση και την κατεύθυνση της ρύπανσης.

Έτσι οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αποφασίζουν ταχύτερα σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα γαι την αντιμετώπιση της πηγής της ρύπανσης και οι πολίτες να μπορούν να την αποφεύγουν.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με περίπου 1,8 εκατ. ευρώ και απασχολήθηκαν ερευνητές από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, αποτελεί βασικό στοιχείο του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Μάιο του 2010.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα για το ψηφιακό θεματολόγιο, Ν. Κρόες, δήλωσε ότι  «το έργο INTAMAP είναι καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην Ευρώπη.

Οι χάρτες της ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο μπορούν να αποτελέσουν καίριας σημασίας εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εντοπίζουν τις πηγές ρύπανσης και να προσδιορίζουν την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφεύγουν επεισόδια ρύπανσης, όπως η αιθαλομίχλη.»

Μέχρι σήμερα, σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στα ευρωπαϊκά ύδατα, ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί με μετρήσεις η ακριβής έκταση που είχε πληγεί από τη ρύπανση.

Συχνά όμως, δεν ήταν σαφής ο βαθμός ρύπανσης ή η προέλευσή της. Χωρίς τις πληροφορίες αυτές, ήταν δύσκολο για τις αρμόδιες αρχές να αντιδράσουν άμεσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ !ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ!
    Από το 2009 έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για την συνεχή Ρύπανση της τυπογραφικής εταιρείας ΟΜΗΡΟΣ ΕΠΕ στην περιοχή της Νησίζα Κορωπίου .Παρά τις επίσημες διαπιστώσεις από αυτοψίες ότι η εν λόγο επιχείρηση ρυπαίνει (λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ισχύ και με ένα απαρχαιωμένο σύστημα μετάκαυσης). Υπάρχει εμφανής προστασία της επιχείρησης ,αφού οι φωνές αγανάκτησης των κατοίκων για την συνεχή εκπομπή μαύρου και λευκού καπνού και από τις καμινάδες ,δεν λαμβάνονται στα σοβαρά

Comments are closed.