Πρόβλημα λειψυδρίας στην Κύπρο

0
1506

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μαστίζεται από το πρόβλημα της λειψυδρίας παρουσιάζει το CNN την Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση για πόσιμο νερό είναι μεγαλύτερη από τις ποσότητες που μπορούν  να προσφέρουν οι φυσικοί πόροι.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην αμερικανική ιστοσελίδα επισημαίνεται ότι η ύδρευση στη Κύπρο βασίζεται κατά κύριο λόγο στα υπόγεια ύδατα, τα οποία ωστόσο έχουν αρχίσει να εξαντλούνται ή να γίνονται υφάλμυρα εξαιτίας της εισροής θαλασσινού νερού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έδειξε σε ρεπόρτερ του CNN περιοχές που το 50% των δέντρων έχει ξηραθεί λόγω της λειψυδρίας.

«Όταν χάνεις τα δέντρα χάνεις και την ποιότητα του εδάφους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Αρχές φοβούνται την ερημοποίηση», δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Το Ινστιτούτο της Κύπρου προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η θερμοκρασία θα κυμαίνεται πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τέσσερις μήνες του χρόνου. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των ημερών με υψηλή θερμοκρασία κατά 50%.

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για νερό στη Κύπρο, η οποία φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

«Μετά το 2008, που έληξε η τετραετής περίοδος ξηρασίας, οι Κύπριοι δεν θεωρούν το νερό δεδομένο», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλή Αλετράρη, διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων, «η φιλοσοφία για το νερό αλλάζει και οι καθημερινές παραδόσεις νερού από την Ελλάδα το 2008 έκαναν τους ανθρώπους πιο σοφούς».

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ξοδέψει περίπου 39 εκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά νερού με τάνκερ από την Ελλάδα, ενώ είχε προχωρήσει σε περικοπές με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν νερό για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

Το πρόβλημα τότε ήταν εντονότερο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που μπορούσαν να αγοράσουν μικρές ποσότητες νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους, πράγμα σχεδόν αδύνατο.

«Ωστόσο η χώρα δεν είναι αβοήθητη», ξεκαθαρίζει ο κ. Θεοπέμπτου. Η κυπριακή κυβέρνηση επενδύει μεγάλα ποσά σε μονάδες αφαλάτωσης. Ήδη λειτουργούν δυο μονάδες, ενώ άλλες δυο βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.

«Μέχρι το 2011 όλο το πόσιμο νερό στις ελληνοκυπριακές πόλεις θα προέρχεται από τη θάλασσα και θα υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία στις μονάδες αφαλάτωσης», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλή Αλετράρη αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει στους Κύπριους πόσιμο νερό.

Ωστόσο, εκτός από τους ανθρώπους, νερό χρειάζεται και η γη αλλιώς τα πάντα θα ξεραθούν. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζεται στη Λευκωσία μονάδα ανακύκλωσης νερού, για να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης και της τροφοδοσίας των ζώων.

Σε ότι αφορά τα Κατεχόμενα, η λύση θα έρθει από την Τουρκία καθώς υπεγράφη συμφωνία για την μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια