Στο ΣτΕ η προστασία του Υμηττού

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η προστασία του Υμηττού θα χωρίζεται σε πέντε ζώνες, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», στο σχέδιο ΠΔ προβλέπεται ότι τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και οι εγκαταστάσεις κατοικίας, διδακτηρίων, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιερών μονών, κεραιών τηλεφωνίας, ναών και νεκροταφείων, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται, μπορούν να διατηρηθούν και να υφίστανται επισκευαστικές παρεμβάσεις.

Επίσης, χαρακτηρίζονται ανενεργά όλα τα λατομεία του Υμηττού και τονίζεται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος την επόμενη τριετία, ενώ οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες θα πρέπει να φύγουν την επόμενη πενταετία.

Τα όρια προστασίας του Υμηττού καταλαμβάνουν τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.

Ειδικότερα για τις ζώνες προβλέπονται τα εξής:

Στη ζώνη Α επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών, ενώ εντός της ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.

Μέσα στη ζώνη δεν είναι δυνατή η κατασκευή δύο κατ’ ανώτατο ιστών για την συγκέντρωση εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας – τηλεόρασης και του συνοδευτικού εξοπλισμού τους, με στόχο την απομάκρυνση των υφιστάμενων κεραιών.

Στη ζώνη Β επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων δομημένων με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και η δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Στη ζώνη Γ, που καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων, επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ. σε γήπεδα αρτιότητας 20 στρεμμάτων.

Στη ζώνη Δ που καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη ιδρύονται το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό πάρκο Ιλισίων.

Στη ζώνη Ε είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια