Ουγγαρία: ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του το «τοξικό» εργοστάσιο

0
40

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκινά την Παρασκευή τη λειτουργία του το εργοστάσιο από το οποίο διέρρευσε η τοξική κόκκινη λάσπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννιά άνθρωποι, να τραυματιστούν 120, να μολυνθούν τεράστιες εκτάσεις και να διαχυθούν στο Δούναβη βαρέα μέταλλα.

Όπως επισήμανε ο Gyorgy Bakondi, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών, το εργοστάσιο θα λειτουργεί υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο για τουλάχιστον δυο χρόνια, όσο δηλαδή αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου υποστηρίζει ότι το ρήγμα στη δεξαμενή, από την οποία διέρρευσε η τοξική λάσπη, προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική ζημιά, η Greenpeace επισημαίνει ότι οι ρυπαντές από τη λάσπη εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, αν και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας το διαψεύδει.

Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας, που είναι κρατικό ίδρυμα, ανακοίνωσε ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επαρχίες που επλήγησαν έδειξαν ότι τα βαρέα μέταλλα της κόκκινης λάσπης σχημάτισαν ένα λεπτό στρώμα πάνω στο έδαφος και δεν απειλούν τα υπόγεια ύδατα.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ακαδημίας επισήμαναν ότι οι εκτάσεις στις οποίες διέρρευσε η λάσπη κρίνονται ακατάλληλες για καλλιέργεια, λόγω των υψηλών επιπέδων αρσενικού.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια