Κλίμα: εξανεμίζονται οι ελπίδες για τη Σύνοδο του Κανκούν

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μετά τη διάσκεψη για το Κλίμα στη Κίνα όπου τελείωσε χωρίς καμία σημαντική πρόοδο, έχουν αρχίσει και εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επόμενη σύνοδο στο Κανκούν, που θα γίνει το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters, οι συνομιλίες στη σύνοδο της Κίνας επισκιάστηκαν από τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, για τους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ειδικοί που μίλησαν στο Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit, που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισαν ότι στη σύνοδο του Κανκούν θα πρέπει οι εκπρόσωποι των κρατών να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες.

Η διάσκεψη στο Κανκούν για την Κλιματική Αλλαγή θα αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου και θα τελειώσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης που έγινε το 2009, κατέληξε σε αποτυχία, αφού δεν επιτεύχθηκε καμία δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «μαστίζουν» ήδη τον πλανήτη και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον, ακραίων καιρικών φαινομένων, μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Ήδη, παρατηρείται σε ορισμένες χώρες παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, βροχοπτώσεων και έντονα φαινόμενα λειψυδρίας και πλημμύρων.

Ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Achim Steiner, δήλωσε ότι «μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης πολλές χώρες έχασαν τις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Είμαστε σε μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Αν δεν δράσουμε άμεσα τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον πλανήτη».

Ο Achim Steiner, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τις πλημμύρες στο Πακιστάν και τη ξηρασία στη Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των σιτηρών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια