Ουγγαρία: σταθερό το ρήγμα στα τοιχώματα της «φονικής» δεξαμενής

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Αρχές στην Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι δεν διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης στα τοιχώματα της δεξαμενής του εργοστασίου αλουμινίου, όπου διέρρευσε η τοξική λάσπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 9, καθώς υπέκυψε στα τραύματα του ένα ηλικιωμένο άτομο.

Περίπου 50 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος της πόλης Devecser, Tamas Toldi, δήλωσε ότι ελπίζει η κατάσταση επιφυλακής να λήξει, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράγματος στο Kolontar.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο  πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban είχε ανακοινώσει τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του εργοστασίου αλουμινίου Zoltan Bakonyi.

Επίσης, τόνισε ότι διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης οφείλεται σε «ανθρώπινη αμέλεια».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, Zoltan Illes, δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η εταιρεία, θα της επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 73 εκατ. ευρώ.

Περίπου 700.000 κυβικά μέτρα καυστικής λάσπης διέρρευσαν από τη δεξαμενή.

Παράλληλα, η αστυνομία εξετάζει μια αεροφωτογραφία  που τραβήχτηκε από την ουγγρική εταιρεία Interspect, όπου φαίνεται διαρροή στο τείχος της δεξαμενής, ακριβώς 8 ημέρες πριν το ατύχημα.

Η εταιρεία Interspect ειδικεύεται στις αεροφωτογραφίες και επενδύει τα κέρδη της σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια