ΟΣΕΠ: Διακήρυξη για την Πράσινη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), κατά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού και με κεντρικό μήνυμα «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη» (“Black Sea turns Green”).

Εκπροσωπήθηκαν Κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, καθώς και των χωρών στις οποίες έχει εκχωρηθεί καθεστώς παρατηρητή.

Την έναρξη της Διάσκεψης χαιρέτισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ενεργειακή πρόκληση στις διάφορες περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές και γεωπολιτικές της διαστάσεις, είναι ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από μεμονωμένα κράτη, αλλά υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας.

Θεωρούμε ότι η διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, σε μια περίοδο που η περιοχή μας δοκιμάζεται σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και που ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου αναζητά ένα αναπτυξιακό όραμα το οποίο υπερβαίνει διαδικαστικές υποθέσεις και αποσπασματικές δράσεις και προγράμματα».

Αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας η προώθηση βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών και ιδιαίτερα η υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής επάρκειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ, θα πρέπει να καταστεί κοινό μέλημα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ συζήτησαν διεξοδικά για την ανάγκη μετάβασης της περιοχής σε μία «χαμηλής έντασης άνθρακα» ενεργειακή οικονομία, μέσω της ενίσχυσης της χρήσης φυσικού αερίου και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης του Ναυπλίου, οι Υπουργοί συμφώνησαν και για τη δημιουργία ειδικού “Task Force” για την Πράσινη Ανάπτυξη, το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας του ΟΣΕΠ.

«Στην Ελλάδα, χώρα του φωτός και της Αρμονίας, στη χώρα του Απόλλωνα, ανοίξαμε σήμερα νέους δρόμους για τις 12 χώρες μέλη. Δρόμους ισορροπίας, βιωσιμότητας και ενεργειακής επάρκειας. Ανοίξαμε νέους δρόμους για ένα διαφορετικό μέλλον για τους λαούς των κρατών μελών» υποστήριξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανιάτης : «Η Διακήρυξη του Ναυπλίου διέπεται από μία αρχή: θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των χωρών μας, με όρο την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ναύπλιο, τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Μυκηνών, ενώ σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα επισκέφθηκαν παραγωγική μονάδα φωτοβολταϊκών στην Τρίπολη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια