Κόλπος Μεξικού: παγιδευμένο στρώμα πετρελαίου εντόπισαν οι Έλληνες

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η επιστημονική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που ταξίδεψε στην Αμερική για να συνδράμει στις έρευνες στον Κόλπο του Μεξικού, εντόπισε παγιδευμένο στρώμα πετρελαίου σε νανοσωματίδια σε βάθος 900 έως 1.200 μέτρα, αλλά και στον πυθμένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι τεράστιες ποσότητες χημικών διασκορπιστικών που χρησιμοποίησε η ΒΡ, διέσπασαν τα σταγονίδια του πετρελαίου σε νανοσωματίδια με διάμετρο μικρότερη των δύο μικρόμετρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

Αυτά βρίσκονται «εκγλωβισμένα», λόγω του ρεύματος του Κόλπου, σε μια θαλάσσια ζώνη πάχους 300 μέτρων και άγνωστης έκτασης, προσφέροντας άφθονη τροφή στα βακτήρια και απειλώντας να ανατρέψουν την ισορροπία στη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), ζήτησε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, επειδή διαθέτει ένα από τα πέντε ειδικά επιστημονικά όργανα (LISST Deep) που υπάρχουν στον κόσμο για μέτρηση μικροσωματιδίων σε μεγάλα βάθη.

Οι γεωλόγοι – ωκεανογράφοι του ΕΛΚΕΘΕ δρ Θεόδωρος Κανελλόπουλος και δρ Αριστομένης Καραγεώργης ,δήλωσαν ότι «το συγκεκριμένο όργανο μετράει πάρα πολύ μικρά σωματίδια, με διάμετρο από 2 μέχρι 250 μικρόμετρα».

«Από τα 900 μέχρι τα 1.200 μέτρα βάθος εντοπίσαμε σε όλους τους σταθμούς δειγματοληψίας μείωση του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό.

Η μείωση αυτή συνδέεται με την αυξημένη παρουσία βακτηρίων, τα οποία αφενός καταναλώνουν οξυγόνο, αφετέρου αποδομούν το πετρέλαιο προκειμένου να πολλαπλασιαστούν.

Άρα, εκεί υπάρχει πετρέλαιο σε διαλυτή μορφή. Το στρώμα αυτό του πετρελαίου μένει παγιδευμένο σε μια ζώνη πάχους 300 μέτρων, λόγω της διαφοράς αλατότητας που έχουν οι δύο θαλάσσιες μάζες στον αμερικανικό Κόλπο.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες είναι η έκταση αυτής της «κρυφής πετρελαιοκηλίδας»…

«Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η αυξημένη παρουσία των διαφόρων βακτηρίων σε αυτήν τη θαλάσσια ζώνη απειλεί τις εύθραυστες ισορροπίες της βιοποικιλότητας. Από τη μία είναι ενθαρρυντικό και θετικό πως η φύση έχει αναλάβει τον αυτοκαθαρισμό της, από την άλλη ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών έναντι άλλων.

Για κάποια χρόνια, άγνωστο πόσα, η ισορροπία της βιοποικιλότητας πιθανότατα να ανατραπεί», πρόσθεσε ο κ. Κανελλόπουλος.

«Είμαι πολύ τυχερός. Μια φορά στη ζωή σου παίρνεις μέρος σε τέτοιες αποστολές. Ορατή πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας δεν υπάρχει πια. Η εικόνα έχει αλλάξει τελείως σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του ατυχήματος. Αυτό που βλέπει κανείς τώρα είναι μια καθαρή θάλασσα, με δελφίνια, φάλαινες κ.λπ.

Το επιφανειακό στρώμα πετρελαίου το έχουν συλλέξει. Ήταν περίπου τα 3/4 της ποσότητας που βγήκε από την πετρελαιοπηγή. Το υπόλοιπο 25% όμως παραμένει στη θάλασσα και τον πυθμένα της.

Τα δεδομένα από τις μετρήσεις του οργάνου μας θα τα χειριστεί η αμερικανική κυβέρνηση όπως αυτή νομίζει καλύτερα. Το πιο πιθανό είναι πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα χρησιμοποιηθούν σαν αποδεικτικά στοιχεία στις δίκες που θα ακολουθήσουν.

Εμείς, ως Ελλάδα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιστημονικά τα δεδομένα αυτά. Παρόλα αυτά, πάνω στο πλοίο δεν υπήρχε μυστικοπάθεια. Μου επέτρεψαν να τραβήξω φωτογραφίες και ήταν πολύ ανοιχτοί απέναντί μου», σχολίασε ο κ. Κανελλόπουλος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια