Ουγγαρία: συλλήψεις για την τοξική διαρροή

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο γενικός διευθυντής της εργοστασίου στην οποία ανήκει η δεξαμενή, από την οποία διέρρευσε η τοξική λάσπη στην Ουγγαρία, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 72 ώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ανακοίνωσε τη σύλληψη του Zoltan Bakonyi. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Mal RT θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ένας αγνοείται, από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης από τη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.ie, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι «Πιστεύουμε ότι κάποιοι από την εταιρεία γνώριζαν ότι υπήρχε πρόβλημα στη δεξαμενή, αλλά το αγνόησαν, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν ασήμαντο για να επισκευαστεί».

Από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, Zoltan Illes, δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η εταιρεία, θα της επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 73 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τη τοξική λάσπη.

«Υπάρχουν 4,000 εργάτες με 300 μηχανήματα στην περιοχή και καταβάλλουν προσπάθειες για την κατασκευή ενός φράγματος, για την αποφυγή μια νέας ‘τοξικής πλημμύρας’, αφού διαπιστώθηκε ότι το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου διευρύνθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια