Ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ουγγαρία για την τοξική λάσπη

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετέβησαν στην Ουγγαρία για να βοηθήσουν στις εργασίες καθαρισμού της κόκκινης τοξικής λάσπης, που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλες περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η μονάδα πολιτικής προστασίας θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και στην αξιολόγηση των κινδύνων από τη διαρροή της τοξικής λάσπης.

Αυτό που προέχει για τους εμπειρογνώμονες είναι να αποτρέψουν μια νέα διαρροή από το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου, γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση φράγματος.

Εκτός από τους επτά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 150 τραυματίστηκαν όταν η κόκκινη τοξική λάσπη, κατάλοιπο της παραγωγής αλουμινίου, διέρρευσε στη δυτική Ουγγαρία στις 4 Οκτωβρίου.

«Αλληλεγγύη»

Η Ουγγαρία απηύθυνε έκκληση για την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη, καθώς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες της διαρροής για την υγεία και το περιβάλλον.

Η τοξική κόκκινη λάσπη περιέχει βαρέα μέταλλα και προτεραιότητα των Ευρωπαίων επιστημόνων είναι να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος αλλά και την υγεία.

Κατόπιν, η πενταμελής ομάδα Πολιτικής Προστασίας θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον στις πληγείσες περιοχές και να εξαλείψει τις απειλές.

«Η ταχύτατη επιλογή της συγκεκριμένης ομάδας δείχνει ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει», τόνισε σε δηλώσεις της η Kristalina Georgieva, Ευρωπαία επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια