Ουγγαρία: διευρύνθηκε το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ουγγαρίας, Τιμπόρ Ντόμπσον, δήλωσε ότι διευρύνετε το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου, από το οποίο διέρρευσαν χιλιάδες κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ειδικά συνεργεία δίνουν μάχη για να κατασκευάσουν ένα νέο φράγμα στη δυτική Ουγγαρία, καθώς το νέο ρήγματα απειλεί να προκαλέσει και δεύτερη διαρροή τοξικής κόκκινης λάσπης, στο χωριό Κολοντάρ και στους γειτονικούς ποταμούς.

Το ρήγμα διαμέτρου 25 μέτρων στη δεξαμενή έχει διευρυνθεί λίγο χθες το πρωί.

Ένα νέο φράγμα βρίσκεται στη φάση κατασκευής στο χωριό Κολοντάρ, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν στο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες εργάτες συνεχίζουν τις εργασίες τους, οι οποίες ευνοούνται από τις καλές καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή αυτή της δυτικής Ουγγαρίας, περίπου 900 ειδικοί και εργάτες και άλλοι 700 εθελοντές έχουν αναλάβει διαφορετικές εργασίες, που περιλαμβάνουν και την απομάκρυνση της τοξικής λάσπης.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται ότι από τα δείγματα που ελήφθησαν, διαπιστώθηκε ότι επανήλθαν στα φυσιολογικά  τα επίπεδα αλκαλικότητας στους μικρότερους ποταμούς που επηρεάστηκαν από τη διαρροή αλλά και στο Δούναβη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων δειγμάτων από τα νερά του Δούναβη χθες το βράδυ η μόλυνση έχει μειωθεί. Σε μια κλίμακα μέτρησης του PH από το 1 ως το 14, με κανονική τιμή το 8, στον ποταμό Μαρτσάλ ήταν 8,3, στον Ραάμπ 8,37 και στον Δούναβη 8,24.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια