Οι ποταμοί της Γης κινδυνεύουν

0
208

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 65% των ποταμών της Γης απειλείται με απώλεια βιοποικιλότητας, εξαιτίας της ρύπανσης και της λειψυδρίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Το 80% των 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει σε περιοχές που τα αποθέματα πόσιμου νερού είναι ακατάλληλα και ανεπαρκή, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Η έρευνα με τον τίτλο «Ποτάμια σε κρίση», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και οι επιστήμονες που συμμετείχαν δημιούργησαν έαν πίνακα με «απειλές», στον οποίο σημαντικό ρόλο παίζουν η ρύπανση και η λειψυδρία.

Ο χειρότερος συνδιασμός αυτών των δύο παραγόντων, πλήττει 4,8 δις ανθρώπους, κατέληξαν οι ειδικοί.

Όλη αυτή η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ποταμοί της Γης ονομάζεται «Παγκόσμιο Σύνδρομο Υποβάθμισης των Ποταμών», σύμφωαν με τους επικεφαλής της έρευνας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης Τσαρλς Βοροσμάρτι και τον καθηγητή του Κέντρου Λιμνολογίας του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν Μάντισον, Πίτερ Μακιντάιρ.

«Αυτό που κάναμε για να δούμε τι συμβαίνει είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας την ασφάλεια των υδάτων της ανθρωπότητας και τι προκαλούν οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί για την ασφάλεια στον φυσικό κόσμο. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι μία παγκόσμια απειλή, παρά τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν ξοδευτεί για την ανάπτυξη «καταπραϋντικών» τα οποία αναδιάρθρωσαν το τοπίο της απειλής», δήλωσε ο Τσαρλς Βοροσμάρτι.

Τα ποτάμια στον αναπτυγμένο κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, είναι σε τεράστιο κίνδυνο, παρόλο που οι χώρες αυτές έχουν λάβει μέτρα για τον καθαρισμό των υδάτων, τον έλεγχο της ρύπανσης και τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας των επιστημόνων, οι 30 από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς της Γης αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο για την ασφάλεια του ύδατος, λόγω ανθρωπογενών αιτιών, όπως ρύπανση και άρδευση.

Τέλος, η έρευνα καταλήγει ότι το 65% των ποταμών του πλανήτη απειλείται, από μέτρια έως σοβαρά, με απώλεια βιοποικιλότητας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια