Νεογέννητη φώκια βρέθηκε στην Εύβοια

0
22

ΠεριβάλλονΕνέργεια Οικολογία:

Μια νεαρή ορφανή φώκια εμφανίστηκε πριν τρείς ημέρες στην παραλία Πηλίου στην Εύβοια. Αμέσως το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τη Mom και η ομάδα διάσωσης της οργάνωσης έσπευσε στην περιοχή, όπου επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Το νεογέννητο κολυμπούσε μόνο του στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αφού πάλεψε αρκετές ώρες με τα κύματα βγήκε ταλαιπωρημένο σε βράχια μακριά από την παραλία.

Εκεί το εντόπισε ο Γιώργος Αλεξανδρής και προσπάθησε να το προστατέψει από τη βροχή και τη φουσκοθαλασσιά. Ο ίδιος οδήγησε στο δύσβατο σημείο την ομάδα διάσωσης αργά τη νύχτα και βοήθησε στη μεταφορά του ζώου.

Όπως διαπίστωσε η υπεύθυνη Διάσωσης της MΟm, Μαριάννα Ψαραδέλλη, ο μικρός «Λάζαρος», όπως τον ονόμασαν οι ντόπιοι, ήταν μόλις λίγων ημερών όταν χάθηκε από τη μητέρα του.

Η πάλη με τη φουρτούνα τον είχε εξαντλήσει και παρουσίαζε σημάδια υποθερμίας και αφυδάτωσης. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το ζώο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης της MΟm στην Αλόννησο, το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης μεσογειακών φωκών στη Μεσόγειο, όπου ήδη ξεκίνησε το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης και θεραπείας του, σε συνεργασία και υπό την κτηνιατρική επίβλεψη της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κας Νατάσας Κομνηνού.

Το πρόγραμμα περίθαλψης μιας μεσογειακής φώκιας διαρκεί 4 με 5 μήνες και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, απελευθερώνεται υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Μέχρι να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται να περάσουν ατελείωτες ώρες φροντίδας, ταΐσματος και εξετάσεων από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της MOm και τους εθελοντές που συμμετέχουν. Όλη αυτή η δύσκολη διαδικασία πραγματοποιείται πάντα με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα, διεθνώς αναγνωρισμένα.

Η MOm θα ήθελε να ευχαριστήσει το Λιμεναρχείο Μαντουδίου, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής για τη σημαντική συμβολή τους στη διάσωση του «Λάζαρου». Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ενεργή και οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας περίθαλψης και επιβίωσης του μικρού «Λάζαρου». Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επισκεφτούν το site της MOm στο www.mom.gr.

Το πρόγραμμα Διάσωσης της MΟm υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ η λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόγραμμα Διάσωσης και Περίθαλψης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων αλλά και των υποστηρικτών της MOm σε όλη την Ελλάδα τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια