Έχετε απορίες για τη Σύνοδο του Κανκούν;

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Κανκούν για την κλιματική αλλαγή;

Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα συναντηθούν στο Κανκούν του Μεξικού για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχος η επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και δεσμεύει τια αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους μέχρι το 2012.

Τι είναι η COP16 και ποιοί συμμετέχουν σε αυτή;

COP σημαίνει Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών. Το «COP16» προκύπτει από το γεγονός ότι η σύνοδος του Κανκούν είναι η 16η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος από 192 χώρες, είναι το ανώτατο όργανο της UNFCCC. Η COP15 πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Κοπεγχάγη.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Συνόδου της Κοπεγχάγης (COP15);

Έπειτα από δυο εβδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αντίθετα περιορίστηκαν σε μια δισέλιδη πολιτική συμφωνία που ορίζει ότι πρέπει να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C.

Ποιές είναι οι ελπίδες για το Κανκούν;

Οι προσδοκίες για τη Σύνοδο του Κανκούν δεν είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία μέσα στο 2011.

Ποια είναι τα αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας;

Για να υπογράψουν τη συμφωνία, τα ελάχιστα αναπτυγμένα κράτη, τα νησιωτικά κράτη και τα αφρικανικά κράτη, θα πρέπει να αισθάνονται ότι θα επωφεληθούν. Από την άλλη πλευρά τα αναπτυγμένα κράτη δεν είναι πρόθυμα να καταβάλλουν υψηλή χρηματοδοτική βοήθεια ή να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές τους.

Υπάρχουν λόγοι να αισθανθούμε αισιοδοξία;

Ελάχιστοι. Οι απεσταλμένοι στο Κανκούν δεν θα εργαστούν σε συνθήκες μεγάλης πίεσης όπως στην Κοπεγχάγη, γεγονός που σημαίνει ότι το κλίμα θα είναι καλύτερο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια