Ουγγαρία: κίνδυνος διαρροής τοξικής λάσπης στο Δούναβη

0
28

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πρωτοφανής είναι η οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία μετά τη διαρροή τοξικής λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου.

Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να καθαριστεί η λάσπη, ενώ το οικονομικό κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τα συνεργεία καθαρισμού έριξαν 1000 τόνους ασβέστη στη λασπώδη επιφάνεια για να εμποδίσουν τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης στο Δούναβη που απέχει μόνο 45 χιλιόμετρα μακρυά από το θέατρο της καταστροφής.

Εκτιμάται πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες η λάσπη θα φτάσει στο Δούναβη σε πέντε μέρες, γεγονός που θα σημάνει τεράστια οικολογική καταστροφή για τις παραδουνάβιες χώρες νότια της Ουγγαρίας (Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία), αλλά και για τη Μαύρη Θάλασσα στην οποία εκβάλλει ο ποταμός.

Οι Αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει έρευνες για την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους της καταστροφής, με τους ιθύνοντες να παραδέχονται ότι πιάστηκαν εξαπίνης, καθώς δύο μόλις βδομάδες πριν την καταστροφή είχε διενεργηθεί έλεγχος στη μονάδα παραγωγής αλουμίνας χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις ή παραβάσεις.

Εντωμεταξύ, εξαγριωμένοι χωρικοί που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές περικύκλωσαν υπεύθυνο της εταιρείας που ευθύνεται για το ατύχημα ζητώντας αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες τους περιουσίες.

Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 120 έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την καυστική λάσπη, ενώ έξι άτομα αγνοούνται.

Τουλάχιστον επτά χωριά έχουν πληγεί, εκτεινόμενα σε μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει κατακλυστεί από 600.000 με 700.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης.

Σε ορισμένα σημεία το κύμα λάσπης, μείγμα νερού και αποβλήτων επεξεργασίας αλουμινίου, φτάνει το βάθος δύο μέτρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή δρόμων, γεφυρών και σπιτιών και την εκκένωση ολόκληρων περιοχών.

Πηγές: BBC, Guardian, AP

Σχόλια