Ραδιενεργά απόβλητα στο Ευρωκοινοβούλιο

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τέσσερα ειδικά κιβώτια με ραδιενεργά απόβλητα άφησαν στις δυο εισόδους του Ευρωκοινοβουλίου ακτιβιστές της Greenpeace, αντιδρώντας στην ευρωπαϊκή «αδράνεια» γύρω από το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων.

Αφού απέκλεισαν τις εισόδους, για λόγους ασφαλείας, δέθηκαν με αλυσίδες γύρω από τα κιβώτια και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Τα πυρηνικά, και άλλα πιο ραδιενεργά, απόβλητα που παράγονται από ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και συνιστούν μόνιμη απειλή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

Ωστόσο τα τελευταία εξήντα χρόνια, από τότε δηλαδή που ανακαλύφθηκε η πυρηνική ενέργεια, δεν έγιναν προσπάθειες για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων πυρηνικών αποβλήτων διασκορπίζονται στη Γη, κι όμως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία μας και την προστασία των μελλοντικών γενεών.

Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει ένα νόμο που στην ουσία θα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί».

«Η Κομισιόν πιστεύει ότι η ταφή των πυρηνικών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις βαθειά στο έδαφος συνιστά ασφαλή και μακροπρόθεσμη λύση. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπλανήθηκε από τους επιστημονικούς της συμβούλους», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

«O νόμος, ο οποίος θα τεθεί τον ερχόμενο μήνα προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημόσιες σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να λυθεί».

«Ας το ξεκαθαρίσουμε όμως. Δεν υπάρχει λύση για τα πυρηνικά απόβλητα», προειδοποιεί η Greenpeace.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια