Εφορία: τεκμήρια διαβίωσης και ευδιάκριτες αποδείξεις

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα τεκμήρια για κατοικίες αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και οικιακούς βοηθούς θέτει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους με σκοπό να πιάσει τους στόχους των εσόδων για το 2011.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να συλλάβει «μεγάλα πορτοφόλια» που δηλώνουν εισοδήματα πείνας, αλλά και να συγκεντρώσει 700 εκατ. ευρώ το 2011.

Καταρχάς το υπουργείο συνδέει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων. Από 0-12.000 απαιτούνται αποδείξεις ποσού 20% επί του εισοδήματος, ενώ από 12.001 και άνω απαιτούνται αποδείξεις 30% επί του εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αθροίσουν το ποσό τον αποδείξεων και τον αριθμό τους, να τις βάζουν σε φάκελο και να τις αποστέλλουν στη ΔΟΥ μαζί με τη φορολογική τους δήλωση. Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ τα στοιχεία των επιχειρήσεων (ΑΦΜ, επωνυμία κλπ) στις αποδείξεις πρέπει να είναι ευδιάκριτα.

Σημειώνεται πως δεν θα αναγνωρίζονται αποδείξεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (οχήματα, ακίνητα, δάνεια κ.λπ.), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μεταφορές (εισιτήρια κλπ), καθώς και δαπάνες που εκπίπτουν μεμονωμένα (όπως ιατρικά, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ασφάλιστρα ακινήτου κ.λπ.).

Στις αποδείξεις που υπολογίζονται για το αφορολόγητο, αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες εντός Ελλάδος για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, τα τεκμήρια υπολογίζονται ως εξής:

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 30 ευρώ ανά τ.μ.

– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 50 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 80 ευρώ ανά τ.μ.

– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 150 ευρώ ανά τ.μ.

– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 300 ευρώ ανά τ.μ.

Η εφορία επίσης θα εξετάζει και τα εταιρικά αυτοκίνητα, ενώ στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν και οι πισίνες.

Τα τεκμήρια στις πισίνες θα προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τετραγωνικό για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό, για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ.

Για εσωτερικές πισίνες τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη να είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Πηγή: i-live news

Σχόλια