Κ. Μητσοτάκης: τι δήλωσε για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανακοίνωση για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας, εξέδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διάσταση μεταξύ λόγων και έργων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα κάτωθι:

«Ένας χρόνος διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετός για να φανεί η ασυνέπεια μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και του κυβερνητικού του έργου στον τομέα του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση υπέστειλε τη «σημαία» του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης και αποδείχθηκε και σε αυτόν τον τομέα κατώτερη των περιστάσεων. Όσο κι αν προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να παρουσιάσει δήθεν έργο, η πραγματικότητα την διαψεύδει ειδικά όσον αφορά νευραλγικούς τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής:

1ον: Στον τομέα της δασικής πολιτικής, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θεσμικό ή πρακτικό επίπεδο, η προετοιμασία για την φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν ελλιπέστατη, η δασική υπηρεσία παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη, κανένας δασικός χάρτης της Αττικής δεν έχει αναρτηθεί ενώ παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιοι οι πόροι που θα διατίθενται για τα δάση.

2ον: Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει καμία ιδιαίτερη πρωτοβουλία καθώς συνεχίζουν να καθυστερούν ή να μην υλοποιούνται οι περιφερειακοί σχεδιασμοί σε πολλές περιοχές της χώρας, το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών παραμένει με κίνδυνο να πληρώσουμε ιλιγγιώδη πρόστιμα στην Ε.Ε., ενώ παραμένουν άλυτα ζητήματα όπως η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και η ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων στις μεγάλες πόλεις.

3ον: Στο ζήτημα των ημιυπαίθριων, η κυβέρνηση ακολουθώντας την πεπατημένη της εισπρακτικής λογικής και της προσωρινής λύσης, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς, πέντε μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, η αποτελεσματικότητά του για το περιβάλλον και για τα δημόσια οικονομικά είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

4ον: Στον τομέα της χωροταξίας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, η κυβέρνηση μόνο παλινωδίες και αναποφασιστικότητα έχει να επιδείξει με ενδεικτικό παράδειγμα το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό το οποίο έχει βαλτώσει με ορατό πλέον κίνδυνο να ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια πολλές περιοχές της χώρας.

Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει την ίδια αναποτελεσματικότητα σε τομείς όπως η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον και η διαχείριση των υδατικών πόρων ενώ σε ζητήματα όπως η απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και η πετρελαιοκίνηση των Ι.Χ. κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω με συνέπειες και για το περιβάλλον και για την πραγματική οικονομία.

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούσε ασύστολα ελπίδες στους έλληνες πολίτες για μια νέα περιβαλλοντική πολιτική τις οποίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διέψευσε, χωρίς μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις να μπορεί να επικαλεστεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και θα προσπαθεί με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα να συμβάλλει με τις προτάσεις της στην υλοποίηση μιας συνεπούς και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας».

econews

Σχόλια