Αντικειμενικές αξίες: αυξήσεις και γεωγραφική επέκταση

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη σταδιακή επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας σε βάθος τριετίας, αλλά και την εξίσωσή τους με τις εμπορικές επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πάντως, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011, ενώ το ΥΠΟΙΚ αναμένει ότι θα συγκεντρώσει συνολικά 570 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, καθώς αναμένει 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 100 εκατ. ευρώ το 2013.

Ενστάσεις για τις εκτιμήσεις του υπουργείου εκφράζονται λόγω της υποτονικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων, αλλά των επιπτώσεων της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην οικοδομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει, στις περιπτώσεις μεγάλης διαφοράς αντικειμενικής-εμπορικής αξίας, σε σημαντικές επιβαρύνσεις όχι μόνο τους αγοραστές ακινήτων, αλλά και όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές.

Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις θα υπάρξουν σε περιοχές μέχρι πρότινος εκτός συστήματος αντικειμενικών, όπως οι εκτός σχεδίου και οι τουριστικές.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να αυξηθούν από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα, έως 50% για τα εκτός σχεδίου και άνω του 50% για περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Πηγή: i-live news

Σχόλια