Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουγγαρία από διαρροή τοξικής λάσπης

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τέσσερις νεκροί, 120 τραυματίες, έξι αγνοούμενοι και μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά είναι ο τραγικός απολογισμός της διαρροής κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία.

Η τοξική κόκκινη λάσπη, κατάλοιπο της παραγωγής αλουμινίου, περιέχει βαρέα μέταλλα και είναι πάρα πολύ επικίνδυνη αν εισπνευστεί.

Πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα καθώς η λάσπη διαπέρασε τα ρούχα τους, ενώ δυο νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και δυο παιδάκια, ηλικίας ενός και τριών ετών.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει κηρύξει τρεις επαρχίες που επλήγησαν από την «τοξική πλημμύρα» σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Ουγγαρίας, οι Αρχές έχουν ρίξει εκατοντάδες τόνους ασβέστη στον ποταμό Marcal για να συγκρατήσουν τα 35,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κόκκινης λάσπης που διέρρευσαν από τη δεξαμενή.

Ωστόσο, η έκταση που έχει ήδη πληγεί ξεπερνά τα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ εκφράζονται φόβοι πως αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα το τοξικό κατάλοιπο θα διαχυθεί στον Δούναβη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια