Ποιό είναι τελικά το πραγματικό κόστος του ανανά;

0
87

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο «πόλεμος τιμών» στα βρετανικά σουπερ μαρκετ καταστρέφει ζωές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη της οργάνωσης Consumers International.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι πρόσφατες μειώσεις τιμών στους ανανάδες που πωλούνται στα βρετανικά καταστήματα έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στους ανθρώπους που εργάζονται στις καλλιέργειες της Κόστα Ρίκα.

Οι επιπτώσεις, που αναλύονται παρακάτω, είναι κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές:

– Η εκτεταμένη χρήση χημικών για τις καλλιέργειες έχει μολύνει το πόσιμο νερό των κοινοτήτων γύρω από τα χωράφια που καλλιεργούνται οι ανανάδες.

– Τα επαναλαμβανόμενα χημικά ατυχήματα έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στο περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Ιούνιο ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη χημικών που ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία με αποτέλεσμα ένα τοξικό κοκτέιλ χημικών να ξεχυθεί σε κοντινό ποταμό.

– Οι εργάτες καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα υγείας από την έκθεση στα χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Οι μειώσεις τιμών στα ευρωπαϊκά σουπερ μάρκετ (προφανώς σε όλα τα υπόλοιπα πλην των ελληνικών) ψαλιδίζουν το ήδη χαμηλό μεροκάματο των εργατών που εργάζονται στις φυτείες.

– Οι προσπάθειες για τη σύσταση ανεξάρτητων εμπορικών συνδικάτων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας έπεσαν στο κενό.

Στην έκθεση της, η οργάνωση Consumers International επισημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία τροπικών φρούτων της Κόστα Ρίκα είναι απαράδεκτες, ενώ κατηγορεί ευθέως τις μεγάλες αλυσίδες ευρωπαϊκών σουπερ μαρκετ.

Πηγή Guardian

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια