Ξεκίνησαν στην Κίνα οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκίνησαν στο Τιαντζίν της Κίνας οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 200 χώρες.

Οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο και θα  είναι οι τελευταίες που θα διεξαχθούν πριν τη Σύνοδο στο Κανκούν του Μεξικού.

Οι εκπρόσωποι αναμένεται να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα εξεταστεί στη Σύνοδο του Κανκούν, που θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης κατέληξε σε αποτυχία αφού ολοκληρώθηκε χωρίς να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.

Σε δηλώσεις της η Christiana Figueres, Γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι  «ακόμα και μια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα δεν θα έλυνε άμεσα τα προβλήματα».

Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζονται «σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», ξεκαθαρίζοντας ότι «το επόμενο σωστό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει στο Κανκούν».

Οι διαπραγματεύσεις στην Κίνα περιστρέφονται γύρω από δυο βασικά ζητήματα:

1) τις υποχρεώσεις των βιομηχανικών κρατών όπως ορίζονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο και συζητήσεις για περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών μετά τη λήξη του Πρωτοκόλλου το 2012.

2) Την προετοιμασία προσχέδιου συμφωνίας για τη Σύνοδο του Κανκούν.

Σημειώνεται ότι η κ. Figueres ζήτησε από τους εκπροσώπους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις «να μειώσουν τον αριθμό των επιλογών που εξετάζουν και να προετοιμαστούν για πολιτικούς συμβιβασμούς που θα διευκολύνουν τη λήψη μέτρων για την ανατροπή της κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης έληξε άδοξα με μια πολιτική συμφωνία που αναγνώριζε την ανάγκη μείωσης κατά δύο βαθμούς της ανώτατης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια