Εργασιακά: "τέλος" για τις Συλλογικές Συμβάσεις;

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ρύθμιση με την οποία υποσκελίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έναντι επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση ή σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να συνάπτουν επιχειρησιακή σύμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.).

Επίσης, η ρύθμιση θα ισχύσει σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή ανεργία ή κλάδους παραγωγής με προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό ανεργίας θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο- ίσως το διπλάσιο του γενικού ορίου της χώρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής κ. Σάββας Ροµπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, «ότι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει σύντοµα και στις ατοµικές συµβάσεις εργασίας».

Η παραπάνω ρύθμιση έρχεται κατόπιν των επιταγών της τρόικας για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και στο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση στις «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας, που αποτελούν το 53% των συνολικών κατά το α’ οκτάμηνο του 2010.

Πηγή: i-live news

Σχόλια