Απολίθωμα γιγάντιου πιγκουίνου ανακαλύφθηκε στο Περού

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απολίθωμα γιγάντιου πιγκουίνου, που ζούσε πριν 36 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες στο Εθνικό Πάρκο Παράκας του Περού.

Τα φτερά του «αρχαίου» πιγκουίνου ήταν καφέ και γκρι, ενώ το μέγεθός του διπλάσιο από τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο, το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου που ζει σήμερα.

Το ράμφος του ήταν ίσιο και μακρύ, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των απογόνων του.

Οι επιστήμονες, που του έδωσαν την επιστημονική ονομασία Inkayacu paracasensis, εκτιμούν ότι ζούσε στην ύστερη Ηώκαινο περίοδο.

Σημειώνεται ότι αυτό που κάνει τους πιγκουίνους δεινούς κολυμβητές είναι το σχήμα των πτερυγίων και των φτερών τους.

«Πριν ανακαλύψουμε το απολίθωμα δεν γνωρίζαμε το χρώμα και το σχήμα των φτερών των αρχαίων πιγκουίνων. Είχαμε πολλές απορίες και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να απαντήσουμε σε κάποια από τα ερωτήματα», τόνισε σε δηλώσεις της η Julia Clarke, παλαιοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Αυτό που κάνει τους πιγκουίνους να ξεχωρίζουν είναι ότι το βάθος στο οποίο φτάνουν στη θάλασσα, σχετίζεται με το μέγεθός τους», επισήμανε.

«Όσο πιο βαρύς είναι ένας πιγκουίνος τόσο πιο βαθειά βουτά. Αν αυτό ισχύει για όλα τα είδη πιγκουίνων, τότε τα βάθη στα οποία έφταναν αυτοί οι γιγάντιοι πιγκουίνοι πρέπει να ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει», κατέληξε η κ. Clarke.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια