Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για το περιβάλλον

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης αποφάσισαν να συνεργαστούν η Κύπρος και η Ελλάδα, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν την Τετάρτη στην Κύπρο, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Δημήτρης Ηλιάδης.

«Η Κύπρος θα μπορέσει να έχει έναν πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο ρόλο στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία να συμβάλλει στην επίτευξη των οραμάτων και στόχων της ΕΕ, καθώς και να κάνει μία στρατηγική επένδυση για την πιο αποτελεσματική συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργάζονται στην ανταλλαγή γνώσεων, νομικών πληροφοριών, εμπειρογνωμόνων, εφαρμογή κοινών προγραμμάτων, κατάρτιση υπαλλήλων, διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων. Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε τομείς όπως:

– ο συντονισμός σε θέματα του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει της επικείμενης ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας για το β’ εξάμηνο του 2012,

– εναρμόνιση περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας των δύο χωρών με τις αντίστοιχες της ΕΕ, σε ζητήματα: θαλάσσιας στρατηγικής και προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, παράκτιων περιοχών και ακτών κολύμβησης, προστασίας της φύσης, των δασών της άγριας ζωής, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, απόβλητων, διαχείριση υδάτινων συστημάτων και εδάφους,

– μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

– περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση,

– ενίσχυση συνεργασίας ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων,

– αδειοδότηση και επιθεώρηση εγκαταστάσεων,

– μέτρα μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια