Ελληνικό: χάος με τις ιδιοκτησίες-μπλόκο στο πράσινο

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Άραβες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μόλις το 27% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καθώς όλη η υπόλοιπη έκταση μοιράζεται μεταξύ διαφορετικών ιδιοκτησιών, όπως τα μισθωμένα ακίνητα, υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών (αμαξοστάσια Τράμ, λεωφορείων, ΚΤΕΟ, ΥΠΑ), υπηρεσίες στρατού, κ.α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ομάδα του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ, έχει μετρήσει συνολικά 389 κτίρια στο πρώην χώρο του αεροδρομίου τα οποία καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 713.370 τ.μ, ενώ σε 56.000 ανέρχεται το μήκος των περιφράξεων εντός της έκτασης για να «προστατευτούν» οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Μπελαβίλα, ότι απομένει από τα περίπου 2.500 στρέμματα που είναι η καθαρή προς αξιοποίηση έκταση, είναι κτιριακές υποδομές και μισθωμένες με μακροχρόνιες συμβάσεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που αποδεικνύουν ότι εάν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί των Αράβων για δόμηση έως 30% στο Ελληνικό, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για τη δημιουργία πράσινου.

«Θα γίνει ότι  συνέβη με το μητροπολιτικό πάρκο  στο Γουδί. Από τα 3.500 στρέμματα  που ήταν η συνολική έκταση άρχισε η σαλαμοποίηση με την παραχώρηση εκτάσεων σε νοσοκομεία και υπουργεία  με αποτέλεσμα να μείνουν για πάρκο  μόνο τα 900 στρέμματα», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας  είναι επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που μελετά το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό.

Με βάση τη μελέτη που έγινε από το ΕΜΠ το κόστος δημιουργίας  του πάρκου έχει υπολογιστεί από 5-10.000 ευρώ το στρέμμα και όχι με 76.000 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν το κόστος που είχε βγάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι δήμοι των νοτίων προαστίων εκφράζουν έντονα την αντίδρασή τους για το μνημόνιο με τους Άραβες.

Ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του και θυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του για την «μετατροπή ολόκληρου του Ελληνικού σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και, μόνο, όπως είπαμε, για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια