Θεσσαλονίκη: έργα 2 δις ευρώ για την ανάπλαση της

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσίασε ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, κόστους περίπου 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα 12-15 έτη.

Τα 2 δις του προγράμματος με τίτλο «Θεσσαλονίκη 2012» αναμένεται να καλυφθούν με 500 εκατ. από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άλλα κοινοτικά προγράμματα και αργότερα από το 5ο ΚΠΣ, καθώς και από ιδιωτική συμμετοχή.

Για τους επόμενους μήνες έχουν εξασφαλιστεί περίπου 120 εκατ. από πόρους του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τα οποία θα κατευθυνθούν σε δράσεις του προγράμματος.

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να προωθηθούν για υλοποίηση τα τρία πρώτα έργα, μέσω της διενέργειας ισάριθμων διαγωνισμών που αφορούν σε παρεμβάσεις στην περιφερειακή τάφρο της Θεσσαλονίκης (περίπου 9,5 εκατ. ευρώ κόστος), καθώς και στα κεντρικά συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης της πόλης (κόστους 59 εκατ. ευρώ με ξεχωριστή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ).

Οι 5 μεγάλες πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του προγράμματος είναι:

•Ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

•Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της ΔΕΘ.

•Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής.

•Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων και

•Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας.

Επίσης, μεταξύ άλλων προβλέπεται και ο διπλασιασμός του περιαστικού δάσους της πόλης, του Σέιχ-Σου, με την επέκτασή του δυτικά, δράση η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 1-1,5 χρόνο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια