Η κλιματική αλλαγή σε ένα φυτολόγιο…

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα παλιά φυτολόγια, που κρατούσαν όλοι οι μαθητές στο δημοτικό, κρύβουν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προέκυψε μετά από έρευνα των επιστημόνων, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποίησαν παλιά φυτολόγια με ορχιδέες, η οποία έδειξε ότι τα λουλούδια και τα φυτά μπορούν να δώσουν ουσιαστικές πληροφορίες για την αλλαγή του κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα ορχιδέων που είχαν συλλεχθεί στη νότια Αγγλία από το 1848 μέχρι το 1948. Δίπλα σε κάθε δείγμα αναγραφόταν η ακριβής ημερομηνία την οποία συλλέχθηκε.

Παράλληλα, οι ερευνητές έλεγξαν επιστημονικά αρχεία που ανέφεραν τις ημερομηνίες που το ίδιο φυτό άνθιζε στη φύση, την περίοδο 1975 – 2006.

«Όπως προέκυψε από τη μελέτη μας, τα λουλούδια ανθίζουν νωρίτερα τις χρονιές που ήταν θερμότερες. Υπολογίσαμε ότι αύξηση της θερμοκρασίας την άνοιξη κατά έναν βαθμό κελσίου συνεπάγεται ότι το λουλούδι θα ανθίσει έξι ημέρες νωρίτερα», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Το γεγονός ότι η μελέτη παλιών αλλά και νεότερων φυτών απέδειξε ότι τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, σημαίνει ότι τα φυτολόγια θα μπορούσαν για πρώτη φορά να θεωρηθούν μια αξιόπιστη πηγή για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συλλογές με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, πολλές εκ των οποίων χρονολογούνται από το 1760. Το σημαντικό είναι ότι εκείνη την εποχή δεν καταγράφονταν αρχεία αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες.

«Τα φυτολόγια φαίνεται πως αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη μελέτη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης κ. Anthony Davy, καθηγητής στο πανεπιστήμιο «University of East Anglia».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια