ΜΚΟ: επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα μεγάλα έργα

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε επιστολή που απέστειλαν, στις 17 Σεπτεμβρίου, στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τίτλο: «Επιτάχυνση μεγάλων έργων – στρατηγικών επενδύσεων».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ τονίζουν χαρακτηριστικά ότι αυτό που διαφαίνεται μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι μια ισχυρή πολιτική τάση προώθησης ενός νέου κύματος καταστροφικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από μια εμφανή πρόθεση παράκαμψης σημαντικών αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ περιέχει κρίσιμες ασάφειες και διατάξεις που χωρούν πολλές ερμηνείες.

Σε άλλα δε σημεία του, δίνει έμφαση σε λεπτομέρειες που αφήνουν την εντύπωση ότι προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταθέσει, ήδη από τον Αύγουστο, λεπτομερή σχολιασμό ανά άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, με την επιστολή που απέστειλαν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να δώσει προσωπικά το απαραίτητο σαφές στίγμα προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, αποσύροντας αρχικά το εν λόγω νομοσχέδιο και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα στιβαρό σχήμα κυβερνητικού συντονισμού για τη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία.

Πηγή: WWF

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια