«Πακέτο διάσωσης για τη βιοποικιλότητα» ζητά ο Μπαν Κι Μουν

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να εμποδίσει την απώλεια της βιοποικιλότητας, που προκαλείται από τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών και την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά  την ομιλία του στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στη Νέα Υόρκη.

«Οδηγήσαμε τον φυσικό μας πλούτο στη χρεοκοπία. Χρειαζόμαστε πακέτο διάσωσης πριν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε ο Γ.Γ . του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε το στόχο της μείωσης του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας για το 2010.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η μείωση της βιοποικιλότητας σήμερα μπορεί να συγκριθεί με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν 65 εκατομμύρια χρόνια.

Αν επιταχυνθεί ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας τότε ο ανθρώπινος πληθυσμός, που συνεχώς αυξάνεται, θα δυσκολεύεται να βρει τροφή και νερό.

Οι μισοί υδροβιότοποι, το 40% των δασών και το 30% των μαγκρόβιων χάθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, αρκεί οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές», επισημαίνουν αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Αν η καταστροφή των οικοσυστημάτων συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό, οι άνθρωποι θα χάσουν όλα τα δώρα της φύσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Seiji Maehara.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Αμερικανός ηθοποιός Edward Norton, που είναι πρέσβης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την προστασία των ειδών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα που υπεγράφη το 1993.

«Την τελευταία χρονιά χώρες στις οποίες επικρατεί χάος, όπως το Ιράκ και η Σομαλία, έγιναν συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ δεν βρήκαν τον τρόπο για  να το καταφέρουν αυτό. Αυτό είναι ντροπιαστικό», δήλωσε ο δημοφιλής ηθοποιός.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες άλλες χώρες θέλουν να θέσουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020.

Πολλοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο στόχος είναι ανέφικτος ενώ οι φτωχές χώρες υπογραμμίζουν ότι η λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας προϋποθέτει αύξηση της οικονομικής βοήθειας, που σήμερα ανέρχεται στα 3 δισ δολάρια ετησίως.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια