Γερμανία: σε ιδιωτικές εταιρείες τα πυρηνικά απόβλητα

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων εξετάζει σοβαρά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας θα μπορούσε να αναθέσει την αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων μερικώς ή αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τον χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πρόταση για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών κατά έναν μέσο όρο 12 ετών πέραν της τρέχουσας διορίας για την παύση της λειτουργίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών προχώρησαν σε νέες οικονομικές δεσμεύσεις.

Σημειώνεται ότι πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει φόβους ότι το σχέδιο για την επέκταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές εταιρείες αναμένεται να μειώσουν τις επενδύσεις τους στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τους φόρους, ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα τους επιβληθούν.

«Η απόφαση που ελήφθη είναι καθοριστική για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα» είχε δηλώσει ο Charlie Hodges, αναλυτής του Bloomberg.

«Επεκτείνοντας τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, οι τιμές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μείνουν σταθερές, ή ενδέχεται ακόμα και να παρουσιάσουν καθοδική τάση. Αυτό σημαίνει λιγότερες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια