Γιγάντιο αερόστατο βοηθά τους Παριζιάνους να ανασάνουν

0
87

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, ξεχωρίζει για τον ρομαντισμό και τον ερωτισμό που αποπνέει όμως όταν αναφερόμαστε στην ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν παρουσιάζει καμιά διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σίγουρα έχει τις καλές και τις κακές του ημέρες όμως, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη πόλη, δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας για να καταλάβει πότε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να κοιτάξει ψηλά για να δει το γιγάντιο αερόστατοι γεμισμένο με ήλιον, που πετά πάνω από το πάρκο Αντρέ Σιτροέν.

Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το αερόστατο, που φτάνει σε ύψος τα 32 μέτρα και σε πλάτος τα 22, φωτίζει σε πράσινο χρώμα. Όταν αντίθετα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά, τότε φωτίζει σε κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση που η ατμόσφαιρα δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά ούτε και μολυσμένη, το μαγικό αερόστατο λάμπει σε πορτοκαλί χρώμα.

Σε πολλά σημεία μάλιστα έχουν τοποθετηθεί οθόνες LCD, που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείχνουν το χρώμα που έχει το αερόστατο.

Η ποιότητα του αέρα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν αισθητήρες σχετικά με τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, το όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Αρχικά το γιγάντιο αερόστατο προοριζόταν για τουριστική ατραξιόν, ωστόσο το 2008 οι χειριστές του σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως περιβαλλοντικό δείκτη.

«Το αερόστατο από μόνο του είναι ένα σύμβολο σεβασμού προς τη φύση. Είναι οικολογικό καθώς δεν κάνει θόρυβο, δεν έχει μηχανή και δεν καίει καύσιμα. Πετάμε φυσικά, με τη δύναμη του αέρα έτσι ώστε το αερόστατο να περάσει το μήνυμα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της Aerophile, Matthieu Gobbi.

Το σημαντικότερο είναι ότι το γιγάντιο αερόστατο βοηθά στην πρόληψη, αφού τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα γνωρίζουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι μετρήσεις των αισθητήρων είναι ακριβείς, όταν το αερόστατο γίνεται κόκκινο οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Πηγή CNN

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια