Απαγόρευση κυανίου στην ΕΕ- τι λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ανοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Janez Potocnik έστειλαν πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας «διαφανούς και ισορροπημένης» διαβούλευσης σχετικά με το ψήφισμα για απαγόρευση της μεταλλείας/μεταλλουργίας με κυάνιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου.

Το ψήφισμα – ένα από τα ισχυρότερα που πέρασε ποτέ από το ΕΚ με 488 ψήφους υπέρ και 48 κατά – καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί την πλήρη απαγόρευση των μεταλλευτικών/μεταλλουργικών τεχνολογιών που βασίζονται στο κυάνιο στην Ε.Ε. μέχρι το 2011.

Τον Ιούλιο  το ψήφισμα απορρίφθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, ο οποίος συμβουλεύθηκε μόνο το λόμπι της μεταλλευτικής βιομηχανίας, ενώ αγνόησε συνολικά τα αιτήματα οργανώσεων πολιτών να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Oι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή θεωρούμε ότι αυτή η συμπεριφορά του Επιτρόπου βλάπτει την δημοκρατία, ενώ μπορεί να έχει και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον της Ευρώπης και την υγεία των πολιτών της.

Η Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και απαιτούμε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος να ενεργήσει ανάλογα.

Απαιτούμε μια σωστή διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι μόνον με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η επιστολή υπογράφεται από 107 περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη F.Y.R.O.M., την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Δανία, μεταξύ των οποίων και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Φέρει επίσης τις υπογραφές ΜΚΟ από την Αργεντινή, το Περού  και τις ΗΠΑ, καθώς και 18 προσωπικοτήτων παγκόσμιου κύρους, αποδεκτών του Right Livelihood Award.

Πηγή: Καλλιστώ

Για το econews
Newslink Hellas

Σχόλια