Γενετικά τροποποιημένος σολομός – διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

0
233

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αβέβαιο είναι το μέλλον του γενετικά τροποποιημένου σολομού, έπειτα από την έκθεση που συνέταξαν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες – σύμβουλοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, σχετικά με το αν μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον γενετικά τροποποιημένο σολομό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να διασφαλίζουν ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα υγείας από την κατανάλωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών πριν εγκριθεί η διάθεσή του στην αγορά.

«Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί από τα στοιχεία που μας έχουν παρουσιαστεί», δήλωσε ο καθηγητής James McKean.

Την ίδια ώρα, άλλοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ του φυσικού και του γενετικά τροποποιημένου σολομού.

«Θα έτρωγα τον γενετικά τροποποιημένο σολομό χωρίς κανέναν ενδοιασμό», υπογράμμισε ο Gary Thorgaard, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η παρασκευάστρια εταιρεία Aqua Bounty, αναμένει την έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση για να προωθήσει στην αγορά τον γενετικά τροποποιημένο σολομό, που περιέχει γονίδια από άλλα είδη ψαριών, έτσι ώστε να αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα.

Αν δοθεί το πράσινο φως, ο σολομός της Aqua Bounty θα είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που προορίζεται για κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων επιτρέπει τα γενετικά τροποποιημένα ζώα για την παραγωγή φαρμάκων. Πολλά από αυτά είναι ζώα συντροφιάς και πωλούνται στα καταστήματα ως κατοικίδια.

Γενετικά τροποποιημένα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και η εταιρεία Aqua Bounty υποστηρίζουν ότι ο γενετικά τροποποιημένος σολομός δεν ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον ή την υγεία, ωστόσο χιλιάδες καταναλωτές έχουν αντίθετη άποψη και αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας για να εμποδίσουν την κυκλοφορία του.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια