Μπορούν τα λεφτά να σώσουν το περιβάλλον;

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα από τα σημαντικότερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος συχνά έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των κατοίκων των φτωχών κοινοτήτων.

Σε πολλές περιοχές για παράδειγμα αποψιλώνονται μεγάλες δασικές εκτάσεις από τους αγρότες που χρειάζονται γη για να καλλιεργήσουν και ξύλα για να ζεσταθούν.

Μια από τις λύσεις που έχουν προταθεί έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να μην απειλεί τη διαβίωση των κατοίκων μιας περιοχής είναι το Σύστημα Πληρωμών για Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες (Payments for Environmental Services).

Με τις πληρωμές για τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες ωφελούνται οι κάτοικοι των φτωχών κοινοτήτων, ενώ παράλληλα γίνονται έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιδέα έχει ως εξής: οι τοπικές κοινότητες πληρώνονται ανάλογα με το αν και σε ποιο βαθμό πέτυχαν τους στόχους που τέθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους, αυτοί ποικίλουν ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι στους κυριότερους στόχους συγκαταλέγεται η μείωση της αποψίλωσης, του παράνομου κυνηγιού και των εμπρησμών.

Το UNEP ήδη «δοκιμάζει» το Σύστημα Πληρωμών για Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες σε πολλές χώρες, με στόχο τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών.

Στο μεταξύ, ερευνητές του πανεπιστημίου East Anglia διεξάγουν ελεγχόμενο πείραμα στη Ρουάντα για να διαπιστώσουν πώς συντηρούνται τα δάση στις κοινότητες που πληρώνονται για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, σε αντίθεση με εκείνες που δεν λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη.

Σο τριετές πρόγραμμα της Ρουάντα, που ξεκίνησε πέρυσι, συμμετέχουν οχτώ χωριά. Τα τέσσερα χωριά λαμβάνουν χρηματοδότηση αν μειωθεί η παράνομη υλοτομία και το παράνομο κυνήγι, ενώ τα άλλα τέσσερα χωριά δεν χρηματοδοτούνται.

Σε δηλώσεις της η Nicole Gross-Camp, ερευνήτρια στο πρόγραμμα της Ρουάντα, τόνισε: «στο προηγούμενο έργο που είχα αναλάβει αισθανόμουν ότι δεν η προστασία της φύσης δεν συνδεόταν με τις τοπικές κοινότητες, κυρίως με τους αγρότες που ζούσαν γύρω από τα εθνικά πάρκα».

«Θεωρώ ότι το Σύστημα Πληρωμών για Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες μπορεί να συνδυάσει τον στόχο της ανάπτυξης με εκείνον της διατήρησης της φύσης. Τώρα θα δούμε και εμπειρικά αν όντως μπορεί να γίνει αυτό», επισήμανε.

Σύμφωνα με την κ. Nicole Gross-Camp, η Ρουάντα ήταν η ιδανική χώρα για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς είναι πυκνοκατοικημένη και τα επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει και να προστατεύσει το Εθνικό Πάρκο Nyungwe, που φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη και είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια