Συγκρούσεις για το νερό στο Περού

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Περού, με ένα νεκρό και 18 τραυματίες, οι οποίοι  διαμαρτύρονταν για ένα έργο άρδευσης στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Εσπινάρ, περίπου 650 χιλιόμετρα νότια της Λίμα.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή του έργου άρδευσης Majes-Siguas II, το οποίο θα αφήσει την πόλη χωρίς νερό.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός φράγματος και ένα αρδευτικό σύστημα το οποίο θα ποτίζει περίπου 38,500 εκτάρια αγροτικής γης στην περιοχή Αρεκίπα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Περού έχει στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και να σταματήσει η οικονομία της χώρας να εξαρτάται από την εκμετάλλευση των ορυχείων.

Πέρυσι, δεκάδες ιθαγενείς έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που έγιναν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι οποίοι αντιτίθενται στις έρευνες για εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου.

Το νερό είναι ένα ευαίσθητο θέμα στο Περού, δεδομένου ότι η έρημος καλύπτει την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, εκεί όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού, ενώ οι παγετώνες των Άνδεων λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Η πόλη Εσπινάρ έχει τις δικές της ανάγκες και κανείς πολιτικός δεν το έχει λάβει υπόψη του μέχρι στιγμής», τόνισε εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ Τσανγκ διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση για τους κατοίκους της πόλης Εσπινάρ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ισμαήλ Μπεναβίδες, δήλωσε ότι «κατανοώ τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Το έργο όμως προβλέπει ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια