Ευρωπαική Εβδομάδα Μετακίνησης: εκδηλώσεις στην Αθήνα

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, τον Προαστιακό, το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την ΕΑΧΑ, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τη ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οργανώνουν δράσεις σε όλη την Αθήνα.

Οι δράσεις έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Με σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα», φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ.

Όλη την ημέρα οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς θα κοστίζουν μόνο 1 ευρώ, ενώ για τους μικρούς και τους ηλικιωμένους 0.50 ευρώ.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στην οδό Πανεπιστημίου & στην πλατεία Συντάγματος

Εκδηλώσεις στην οδό Πανεπιστημίου από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 (η οποία θα είναι προσβάσιμη μόνο στους πεζούς και ποδηλάτες) και στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά και όσους αισθάνονται σαν παιδιά.

Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με τις μουσικές της και τα τραπεζάκια των καφέ θα «βγουν» στο δρόμο για να σας δροσίσουν.

1) Για τα παιδιά

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Το Ι.Ο.ΑΣ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό».

Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων, περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς.

Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί σας περιμένει ο ΟΡ.ΟΔ.Α. (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού.

Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις.

Τέλος, τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλεϊ.

2) Για τους φίλους του ποδηλάτου

Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν  show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας  θα έχουν πολλά- πολλά ποδήλατα προς διάθεση για να δοκιμάσει το κοινό  τις ποδηλατικές του ικανότητες.

3) Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον Ηλεκτρικό

Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό, συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα ξεναγήσουν το κοινό στην ιστορία του  τρίτου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

4) Για όσους θέλουν να αλλάξουν….συνήθειες

Σε δύο τροχοφόρα περίπτερα θα μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Πηγή: i-live

Newslink Hellas

Σχόλια