Η στάχτη άνθρακα στην Κίνα απειλή για το περιβάλλον

0
39

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη στάχτη άνθρακα στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Πάνω από 1.400 θερμικά εργοστάσια που λειτουργούν με την καύση άνθρακα, αποβάλλουν κάθε 2,5 λεπτά ποσότητα τοξικής στάχτης που μπορεί να γεμίσει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κίνα, είναι ένας παράγοντας ρύπανσης που έχει υποτιμηθεί πολύ.

Η Κίνα η μεγαλύτερη καταναλώτρια άνθρακα στον κόσμο, παράγει 375 τόνους στάχτης άνθρακα ετησίως.

Ο άνθρακας αποτελεί «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή» για την Κίνα και τη μεγαλύτερη πηγή στερεών αποβλήτων, ακόμα και από αυτήν των οικιακών των πόλεων, σύμφωνα με την Greenpeace.

«Η καύση τεσσάρων τόννων άνθρακα παράγει ένα τόννο στάχτης», δήλωσε ο Γιανγκ Αιλούν ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία φέρει τίτλο «Το πραγματικό κόστος του άνθρακα, μια έρευνα για τη στάχτη του άνθρακα στην Κίνα».

Η στάχτη του άνθρακα περιλαμβάνει σκουριές από τις καμίνους των εργοστασίων και ιπτάμενη στάχτη από τις καμινάδες, την οποία συλλέγουν αφού την ψεκάσουν με νερό.

Η στάχτη αποθηκεύεται υπό μορφή λάσπης σε δεξαμενές. Ένα μέρος αυτής ανακυκλώνεται.

Μέλη της Greenpeace, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο έκαναν δειγματοληψία στις περιοχές όπου βρίσκονται 14 θερμικά εργοστάσια.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την παρουσία στη στάχτη του άνθρακα 20 βλαβερών ουσιών, μεταξύ των οποίων μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος και αρσενικό.

Οι εν λόγω ουσίες ανιχνεύτηκαν στον αέρα, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε ποτάμια, σε χωράφια, σε καλλιέργειες και στην τροφική αλυσίδα, κυρίως στις γαλακτοφόρες αγελάδες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια