Χωματερή στο Πλωμάρι- τι λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

0
82

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Δύο μήνες μετά την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων προς την ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης για την παράνομη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Γέρας, οι χωματερές του νησιού εξακολουθούν να είναι ανοικτές και να δέχονται τα σκουπίδια των δήμων καθημερινώς χωρίς μέριμνα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η 16η Ιουλίου 2010 ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαμε πάρει από την ΕΕ για το οριστικό κλείσιμο των χωματερών.

Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), μέχρι το τέλος του 2008.

Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε ζητήσει από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους ΧΑΔΑ, έως τις 16 Ιουλίου του 2010.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε παλαιότερες ανακοινώσεις τους είχαν επισημάνει το ζήτημα από τη λειτουργία 14 χωματερών στο νομό της Λέσβου, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με πρόστιμο για το θέμα των παράνομων χωματερών.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να έχει ανεξέλεγκτες χωματερές και θα πρέπει να βρει τρόπο για να τις κλείσει. Μετά την 16η Ιουλίου, για κάθε μια χωματερή που λειτουργεί η Ελλάδα η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ την ημέρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου επισκέφθηκαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, τη χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου και για μια ακόμη φορά βρέθηκαν απέναντι σε ένα λυπηρό θέαμα.

Η χωματερή απέχει περίπου 2 χλμ από το Πλωμάρι, στον δρόμο που οδηγεί στις Μηλιές, μια περιοχή κατάφυτη από ελιές.

Η χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου ήταν δυστυχώς σε πλήρη λειτουργία, αφύλακτη, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων και ζώων.

Τα σκουπίδια εναποτίθενται ελεύθερα χωρίς καμία μέριμνα για διαχείριση και χωματοκάλυψη, αντίθετα σε κάθε επιστημονική τακτική, αντίθετα σε κάθε νομιμότητα (Ν.1650/86).

Ο ελαιώνας γύρω από τη χωματερή θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο παρά ελαιώνα.

Αντικρίζοντας αυτήν την εικόνα στους συγκεκριμένους ελαιώνες, ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας είχε κατά το παρελθόν αρνηθεί στον παραγωγό την πιστοποίηση της καλλιέργειας του.

Επίσης, επισημαίνουν ότι ο κεντρικός ΧΥΤΑ της Λέσβου έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζει να υπολειτουργεί καθώς δέχεται μόνο μικρό μέρος των απορριμμάτων που θα έπρεπε.

Την ίδια ημέρα οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκέφθηκαν και την χωματερή του Δήμου Γέρας, όπου εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή.

Μετά από τις καταγγελίες τους γίνεται μια υποτυπώδης χωματοκάλυψη των σκουπιδιών, που πριν 2 μήνες δεν γινόταν.

Για μια ακόμη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου ζητούν από τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την λειτουργία των παράνομων χωματερών, που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νομό μας, και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Είναι απαραίτητο επιτέλους να εφαρμοστεί άμεσα χρονοδιάγραμμα δύο το πολύ ετών για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ώστε να λειτουργούν όλα τα «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης» στο σύνολο του νησιού, να ενισχυθεί ουσιαστικά η ενημέρωση και η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών, και η εξοικείωσή τους με την οικιακή κομποστοποίηση και την επιμελή διαλογή στην πηγή.

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου δηλώνουν ότι  θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων»,  τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μια μακροχρόνια βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον τόπο.

*οι φωτογραφίες είναι των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου

Για το econews

Newslink Hellas


Σχόλια