«Πόλεμος» για τα πετρέλαια του Αιγαίου

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ανοίγει το πετρελαϊκό παιχνίδι στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να προχωρά στην ίδρυση Φορέα Υδρογονανθράκων, με στόχο να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Άλλωστε, οι «βόλτες» του «Πίρι Ρέις» αλλά και του «Τσεσμέ», το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Μάλιστα, διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν εταιρείες από την Αμερική, οι οποίες έχουν εγχώριους συνεργάτες, να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων για έρευνα και συνεκμετάλλευση των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων που θα βρεθούν στον ελλαδικό χώρο.

Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 24 Ιουνίου, η  υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη έδωσε τη σχετική έγκριση στον υφυπουργό για θέματα Ανάπτυξης κ. Γιάννη Μανιάτη να προαναγγείλει με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα»  την ίδρυση του Δημόσιου Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας, γι’ αυτό το σκοπό και έχει ήδη παραδώσει την έκθεσή της στην υπουργό Περιβάλλοντος.

Στόχος του νέου φορέα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο υφυπουργός στην εφημερίδα, είναι η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Εξάλλου, και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τους χάρτες που έχει στη διάθεσή  της η κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Ο νέος φορέας θα έχει πενταμελές ΔΣ και θα λειτουργεί ως εταιρεία του Δημοσίου, με μια, δηλαδή, μετοχή, αυτή του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμό και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο νέος αυτός φορέας,  νευραλγικός για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εθνική μας άμυνα, να αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μανιάτης.

Με τη σύσταση του Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα προχωρήσουν άμεσα και οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες.

Στις 7 Ιουλίου ο  υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μανιάτης ταξίδεψαν στις ΗΠΑ όπου αμφότεροι παρουσίασαν τις προτεραιότητες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (7-9 Ιουλίου).

Από τις έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα, το μέγεθος των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο θεωρείται πως είναι μεγάλο, καθώς όχι απλά υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες με θετικά αποτελέσματα.

Πετρελαϊκά κοιτάσματα:

•Κοίτασμα της θέσης «Μπάμπουρας».

•Κοίτασμα «Δομή EAST Θάσου» ανατολικά της Θάσου.

•Κοίτασμα «Βόρειος Πρίνος – Νέα Πέραμος – Άθως».

•Κοιτάσματα Επανομής – Σιθωνίας και Θερμαϊκού.

•Πετρελαιοφόρος ορίζοντας Β.Α. Αιγαίου, Κρήτη.

•Κοίτασμα Ικαρίας.

•Κοίτασμα Δωδεκανήσου κοντά στο Καστελόριζο.

•Κοίτασμα Κυκλάδων.

•Κοίτασμα Σκοπέλου.

•Κοίτασμα Βόρειας και Νότιας Λέσβου.

Επίσης, από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ένα ακόμη πετρελαϊκό κοίτασμα βρίσκεται στο νομό Ηλείας, στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Πηγή: Sofokleous10.gr

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια