ΔΝΤ: στην κουλτούρα του Έλληνα η φοροδιαφυγή!

2
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη φοροδιαφυγή κατονομάζει ως υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα για τη μη επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναλυτική έκθεσή του για την πορεία του μνημονίου, βάσει της οποίας εκταμιεύθηκε η δεύτερη δόση του «πακέτου» στήριξης προς τη χώρα μας.

Μάλιστα, στην έκθεση του ΔΝΤ η φοροδιαφυγή προσεγγίζεται ως παγιωμένο χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας, διάχυτο στην ελληνική κοινωνία , που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά θα φέρει «επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και επίπονες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ οι παράγοντες που θέτουν υπό αίρεση την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας είναι:

– Οι εγγυήσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ,

– Οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες το β’ εξάμηνο.

– Ο αυξημένος πληθωρισμός,

– Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε νοσοκομεία.

– Η υστέρηση εσόδων.

– Η διατήρηση της ύφεσης,

–  Η αναθεώρηση του δημοσίου χρέους  προς τα πάνω και η διατήρησή του άνω του 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015, λόγω «κρυφών» κονδυλίων και διαφόρων επισφαλειών,

– Το εξωτερικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για το 2010, λόγω της σταδιακής μείωσης των εισαγωγών και του χαμηλότερου τζίρου από τον τουρισμό.

– Η χαμηλή αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το ΔΝΤ επιμένει στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και το συμμάζεμα του ασύδοτου δημοσίου τομέα.

Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περαιτέρω περικοπές ώστε να διατηρηθεί το «μαξιλάρι» των 4 δις. ευρώ που είχε εξοικονομηθεί κατά το α’ εξάμηνο του 2010.

Η έκθεση του ΔΝΤ ήρθε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των road shows του οικονομικού επιτελείου σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Λονδίνο προς αναζήτηση επενδυτών.

i-live news

2 Σχόλια

 1. Σε λάθος συμπέρασμα καταλήγει το ΔΝΤ. Οι Έλληνες δε πληρώνουν φόρους, γιατί το κράτος είναι ιδιαίτερα σπάταλο και δεν διαχειρίζεται σωστά τους φόρους.
  Η Ελλάδα έχει τεράστια γραφειοκρατία που γεννά διαφθορά.
  Σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος υπάρχουν φροντιστήρια; Ένα παράδειγμα. Η λεγόμενη δωρεάν παιδεία κοστίζει πανάκριβα στον Έλληνα φορολογούμενο.
  Δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα η φοροδιαφυγή. Ο λόγος που υπάρχει, είναι γιατί οι πολιτικοί, το πολιτικό κατεστημένο δε μπορεί να χαράξει μια σωστή και έντιμη πορεία. Δε μπορεί να δώσει λύσεις λειτουργικές.
  Όσες φορές δόθηκαν σωστές και λειτουργικές λύσεις, οι έλληνες τις ακολουθησαν και τήρησαν και τους νόμους. Όταν όμως βλέπουν αυτούς που βρίσκονται στα δωμάτια εξουσίας να μην τους τηρούν, νιώθουν βλάκες. Πολύ βλακες. Όποτε αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους.
  Δεστε για παράδειγμα τι γίνεται στο χώρο των ΑΠΕ. Αντί να φτιάξουν ένα σωστό και λειτουργικό πλαίσιο με οπτική στο μέλλον, έφτιαξαν κάτι που είναι τελείως περιοριστικό.
  Το πετρέλαιο βρίσκεται πάνω από τα 70 δολάρια εδώ και πολύ καιρό και η τιμή του δεν αναμένεται να πέσει πολύ. Η Ελλάδα εισάγει πάνω από το 70% για να καλύψει τις Ενεργειακές της ανάγκες. Εισαγωγή πετρελαίου σημαίνει ότι μεγάλα ποσά χρήματος πηγαίνουν στην τσέπη τρίτων, εκτός χώρας.
  Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να καλύψει ένα μεγάλο μέρος με ΑΠΕ. Τι κάνει όμως; Δημιουργεί κομφούζιο. Ουρές για να καταθέσουν αιτήσεις για μια άδεια. Ποιος ο λόγος; Είναι η χρυσή ευκαιρία μια και έχεις και κρίση, να κινήσεις την οικονομία με επενδύσεις σε ΑΠΕ. Είτε αυτές είναι οικιακές, είτε ποιο μεγάλες, είτε πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί από το 20% να μην πας στο 40% κάλυψης της Ενέργειας σου από ΑΠΕ;
  Όχι δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα η φοροδιαφυγή. Αλλά όταν το πολιτικό σύστημα τον αναγκάζει τι μπορεί να κάνει;
  Όταν οι πολιτικοί άλλα του λένε προεκλογικά και αλλά κάνουν μετά; Εδώ δε μιλάμε για απόκλιση 10 με 15%, εδώ μιλάμε για απόκλιση 40 με 80%.

Comments are closed.