Περαίωση-εξπρές για "άφεση αμαρτιών"

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια  Οικολογία:

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θυμίζει η περαίωση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με όσους προσέρχονται στη ρύθμιση να λαμβάνουν άφεση για τις «φορολογικές» αμαρτίες του παρελθόντος.

Όπερ σημαίνει πως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους θα κλείσουν κάθε εκκρεμότητα με το παρελθόν.

Στην περαίωση αναμένεται να ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο ως 9.000.000 ευρώ, καθώς πάνω από το όριο αυτό οι επιχειρήσεις θεωρούνται «μεγάλες» και ελέγχονται από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο.

Η περαίωση θα αφορά το άμεσο κλείσιμο των χρήσεων 2000-2004, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να προχωρήσει στην καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Παράλληλα, η ρύθμιση αφορά και τις χρήσεις 2005-2009, καθώς και τις (περίπου 450.000) υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα Δικαστήρια.

Αντίθετα, όσοι δεν προσέλθουν «απειλούνται» από το υπουργείο Οικονομικών με εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκέντρωση 2,5 δις. ευρώ και το «κλείσιμο» της  τρύπας στα έσοδα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», είναι τέτοια η βιάση του υπουργείου που το νομοσχέδιο θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς εγκαταλείφθηκαν οι αρχικές ιδέες για ενσωμάτωση της ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου.

Προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία την ολοκλήρωσή της θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και όχι οι εφορίες.

i-live news

Σχόλια